Inhoud bewerken

Is HIIT tijdens de zwangerschap veilig?

Regelmatige lichaamsbeweging is altijd een goed idee, ook als je in verwachting bent. Sporten wordt tijdens een gezonde en normale zwangerschap meestal toegelaten. Toch is het van cruciaal belang om te weten welke soort sporten veilig zijn tijdens de zwangerschap. In deze blog bespreken we of High Intensity Interval Training, of kort gezegd HIIT, veilig is voor mama en baby.  

Sport en beweging tijdens de zwangerschap

Als je in blijde verwachting bent van een kindje, zal je dokter bij een normale en gezonde zwangerschap aanbevelen om te blijven sporten en bewegen. De regel is dat zolang jij je er prettig bij voelt, je de meeste sporten kan en mag blijven doen. Er wordt aangeraden om dagelijks tot 30 minuten te bewegen op een matige intensiteit. Wel vermijd je best risico’s en overmatige inspanning. Zo is het goed om je conditie en spierkracht op peil te houden, maar tijdens de zwangerschap is niet de beste periode om je spierkracht te gaan verhogen met zware krachttraining.  

Voordelen van beweging tijdens de zwangerschap

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op zowel mama als baby. Zo kan je met een deugddoende workout zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid en beenkrampen tegengaan. Omdat je door te sporten een goede conditie blijft behouden, zal ook de bevalling vlotter gaan dan bij vrouwen met een slechte conditie. Tijdens het sporten maak je endorfine aan in de hersenen, wat je een blij en opgewekt gevoel bezorgt. Happy mama, happy baby! 

Er wordt al wel eens gezegd dat fysieke inspanning tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte, groeivertraging van de baby of een miskraam. Dit is absoluut niet waar. Het is juist aangeraden om tijdens de zwangerschap te blijven bewegen, maar het is van belang om je gezond verstand te gebruiken en goed naar je lichaam te luisteren.  

Kan HIIT tijdens de zwangerschap?

HIIT of High Intensity Interval Training is een korte, maar intensieve trainingsvorm die bekend staat om het snel en effectief verbranden van calorieën en vet door het verhogen van de hartslag. Hoewel HIIT een doeltreffende manier van trainen is, zijn er tijdens de zwangerschap betere alternatieven om aan lichaamsbeweging te doen. Door de hoge intensiteit van een HIIT training, moet je lichaam gedurende 30 minuten erg hard werken.  

Tijdens de zwangerschap wordt echter aangeraden om zware en intensieve workouts te vermijden. De reden hiervoor is omdat het risico op blessures toeneemt bij te intense oefeningen of overbelasting. HIIT wisselt korte periodes van zware inspanning af met korte periodes van rust. Voor een zwangere vrouw zijn deze korte periodes te intens en kan het gebrek aan voldoende rust en herstel leiden tot vermoeidheid en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je jezelf toch een HIIT training waagt. Je arts kan eventuele risico’s het best inschatten.  

Als alternatief kan je kiezen voor een matig-intensieve sport zoals zwemmen, fietsen, yoga, wandelen of aquagym. Oefeningen met een lagere intensiteit zijn veiliger voor zwangere vrouwen en bieden ook tal van voordelen, waaronder het verlagen van stress, verbetering van de conditie, verlichting van rug- en bekkenpijn en vermindering van het risico op zwangerschapscomplicaties. 

Vrouw doet aan aquagym tijdens zwangerschap in zwembad
Zwangere vrouw doet aan pilates

HIIT na de zwangerschap

Ook na de bevalling is het belangrijk om je conditie op peil te houden. Natuurlijk moet je lichaam eerst de kans krijgen om te herstellen van de zwangerschap en de zware arbeid tijdens de bevalling, maar na gemiddeld een zestal weken kan je (zonder complicaties) weer rustig aan beginnen te sporten. HIIT kan een goede optie zijn om de zogenoemde zwangerschapskilo’s snel en effectief te verliezen. Ook win je met HIIT training kostbare tijd, die je nodig zult hebben om voor de baby te zorgen. Voordat je na de bevalling aan het sporten gaat, is het aangeraden om dit eerst even met je arts te bespreken. 

Conclusie

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om fit te blijven door aan lichaamsbeweging te doen. Intensieve vormen van lichaamsbeweging, zoals HIIT, zijn minder geschikt tijdens de zwangerschap. Kies liever voor een andere vorm van beweging, zoals cardio-oefeningen met een lagere intensiteit of sporten zoals fietsen, wandelen, zwemmen en yoga. HIIT wordt tijdens de zwangerschap dus eerder afgeraden, maar bij twijfel raadpleeg je altijd best je huisarts.