Inhoud bewerken

Wat is HIIT eigenlijk precies?

In dertig minuten een work-out afwerken die ook nog doeltreffend is? Daar willen we natuurlijk meer over weten. Met HIIT kan het, en dan bedoelen we natuurlijk geen succesnummer in de popmuziek. Nee, HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit zijn korte intensieve intervaltrainingen, waarbij je het onderste uit de kan haalt binnen jouw grenzen. Dus gegarandeerd een strakker, sterker, fitter en slanker lichaam met HIIT dan voorheen, maar wat is het precies? 

Wat is HIIT?

HIIT zijn korte intervaltrainingen waarbij intensieve oefeningen worden afgewisseld met korte rustpauzes. De oefeningen kunnen variëren van sprinten tot cardio. Je begint in ieder geval altijd met een warming up, en voert daarna gedurende dertig seconden een intensieve oefening uit. Na iedere oefening neem je eveneens dertig seconden rust of minder. Afhankelijk van je mogelijkheden kun je de oefeningen herhalen tot de gewenste trainingstijd, de sets langer maken of de rusttijd verkorten. Een training duurt doorgaans 30 minuten 

Oorsprong

De Finse sprinter Paavo Nurmi, die actief was in de jaren twintig, was de eerste sporter die korte periodes van intensieve training afwisselde met rust. In die tijd was dit nogal een ongewone trainingsmethode, maar werd de ‘heilige’ interval geboren. Daarna zijn er vele onderzoeken gedaan naar de effecten van deze manier van trainen. De uitslagen waren dusdanig positief dat er vele intervaltrainingen werden ontwikkeld voor vooral Olympische atleten. In de jaren 90 ontwikkelde dr. Izumi Tabata workouts van slechts 4 minuten, en sijpelde de trainingen door naar de fitnesscentra die we nu kennen. 

Waarom is HIIT zo populair geworden?

De efficiëntie en effectiviteit maken HIIT ontzettend populair. Perfect om in je drukke schema op te nemen. Mét warming-up, kun je in een half uur klaar zijn. Doe je dit zo’n twee keer per week dan zit je al redelijk goed, en behaal je al snel resultaat. Combineer je de trainingen met krachttrainingen of een andere sport, dan ben je hélemaal de koning(in) van Olympia.  

Ook is HIIT lekker afwisselend waardoor je makkelijker de motivatie kunt vasthouden. Je kunt het vrijwel in iedere sport toepassen. Denk aan hardlopen, boksen of touwtje springen. Het kan zelfs met simpele cardio oefeningen in je eigen woonkamer. Daarnaast is een HIIT workout makkelijk aan te passen aan je progressie, waardoor je zonder al te veel moeite kunt doorknallen.  

Voordelen

Naast tijd, flexibiliteit en variatie zijn er natuurlijk nog vele andere winsten te behalen met HIIT. 

1. Afterburn

Doordat je explosieve inspanning levert heeft je lichaam meer tijd nodig om te herstellen. Tijdens die herstelperiode blijft je lichaam nog even door verbranden. Het klinkt bijna als een utopie, maar het is écht waar. Je kunt na je work-out dus al liggend op de bank calorieën verbranden. 

2. Fiere spieren

Met HIIT onderhoud je je spieren. HIIT bevordert de aanmaak van testosteron waardoor je spieren tijdens de krachtoefeningen worden versterkt. Ook doordat je minder lang bezig bent gaat je lichaam niet kluiven aan je spieren voor energie. 

3. Tegen lichamelijke kwalen

HIIT kan goed zijn voor mensen met diabetes. Het zorgt ervoor dat de glucose optimaler wordt gebruikt en wordt de insulinegevoeligheid vergroot. HIIT verkleint daarnaast ook nog eens de kans op obesitas en hart- en vaatziekten.  

4. Prestatie- en conditie BOOST

Door de explosieve intervallen van inspanning wordt je hart getraind om sneller meer bloed rond te pompen. Hierdoor kun je inspanningen langer volhouden, en dat effect ga je heel snel merken.  

5. Het houdt je jong

Net zoals sport in het algemeen, vertraagt HIIT ook het verouderingsproces. Het stimuleert de aanmaak van hormonen en het houdt je flexibel, waardoor je zelfs met 80 jaar nog kunt rondrennen met de Olympische vlam.  

6. Bye bye vet

Lichaamsvet wordt makkelijker verbrand doordat de stofwisseling sneller gaat. Ook door de afterburn blijf je na de training nog vrolijk door verbranden.  

Afsluiting

Ga je vandaag al beginnen met je eerste training? Goed bezig, voor die dertig minuten draai jij je hand niet om. Begin wel rustig aan en voorkom blessures en overtraining. Neem bijvoorbeeld langer rust en begin met een paar oefeningen waarna je steeds verder uitbouwt. Zolang je goed naar je lichaam luistert, word je met HIIT binnen no-time strakker, sterker, fitter en slanker dan ooit tevoren