Inhoud bewerken

Wat eten voor en na je HIIT training voor optimale resultaten?

Er wordt veel gezegd en geschreven over wat de juiste voeding is voor en na een workout. Voor elke persoon die zweert bij sporten op een lege maag, is er een ander die roept hoe belangrijk het is om je lichaam van voldoende brandstof te voorzien voorafgaand aan de workout. De één haalt energie uit voeding om te kunnen sporten, terwijl de ander er traag van wordt en steken van krijgt. Na het sporten heb je dan weer mensen die de volledige koelkast plunderen en zij die het houden op een lichte maaltijd. Het is duidelijk dat ieder zijn eigen voorkeuren heeft en dat niet voor iedereen hetzelfde werkt. Het is belangrijk om bewust te zijn van welke voeding goed is voor en na het sporten om zo je energieniveau te ondersteunen en te herstellen. In deze blog lees je hoe je de juiste balans kunt vinden tussen je lichaam voldoende te voeden, zonder jezelf te overeten zodat jij het maximale uit je HIIT training kan halen. 

Belang van voeding voor en na HIIT training

Een goede voeding is belangrijk als je goede resultaten wilt behalen met HIIT. Omdat HIIT training op korte termijn veel inspanning en kracht van je lichaam vraagt, is het aangeraden om je lichaam voorafgaand goed te voeden zodat je met voldoende energie de training kan voltooien. Na de training is het dan weer belangrijk om de juiste voeding te gebruiken om je lichaam mee te herstellen en aansterken. Eén ding knoop je best goed in je oren: zowel voor als na de HIIT training zijn eiwitten je beste vriend. Deze proteïnen helpen je namelijk enerzijds om spieren aan te maken en anderzijds om ze te herstellen. Daarnaast gedragen koolhydraten en vetten zich dan weer als de brandstof van je lichaam om zo het energieniveau op peil te houden. Met de juiste voeding zowel voor als na HIIT, kan je het maximale uit je training halen. 

Voeding voor de HIIT training

Voor de HIIT training is het aangeraden om te kiezen voor een maaltijd die bestaat uit complexe koolhydraten, eiwitten en vezels. Deze complexe koolhydraten geven je energie terwijl eiwitten je spieren voorbereiden op de training. Vezels bezorgen je dan weer een verzadigd gevoel. Probeer ook goede vetten te eten, zoals je deze terugvindt in noten, zaden of in een avocado. Kies als pre-workout bijvoorbeeld voor voor kwark met (zelfgemaakte) granola en banaan. Of blend een lekkere smoothie met fruit, groente en wat kwark en evt. stukjes avocado.  

Zorg er altijd voor dat er iets in je maag zit, zodat je lichaam voldoende brandstof heeft om de intensieve HIIT training te tackelen. Probeer zware, pittig gekruid en uitgebreide maaltijden voor het sporten te vermijden of lang op voorhand te eten. Ook suikerrijke voedingsmiddelen kan je maar beter vermijden net voor het sporten. Dit veroorzaakt een suikerrush, gevolg door een dip in de bloedsuiker en dat wil je niet tijdens een HIIT training. Houd het liever licht en voedzaam. 

Voeding na de HIIT training

Ook na de HIIT training is het belangrijk om je lichaam voldoende te voeden zodat het kan herstellen van de workout. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten helpen om het lichaam te herstellen na een intensieve training. Eiwitten dragen bij aan het herstel van de spieren en koolhydraten helpen bij het herstellen van de energiebalans. Een maaltijd bestaande uit kip, broccoli en volkoren- of zilvervliesrijst na het trainen, of een lekkere groenteomelet zijn dus een goede keuze. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om ervoor te zorgen dat het lichaam ook na de HIIT training gehydrateerd blijft. Een gezonde snack zoals een banaan, gedroogd fruit, een handvol noten of een eiwitrijke smoothie kunnen je helpen om terug op kracht te komen en je energieniveau te verhogen. Door de juiste voeding te eten na een HIIT training, kun je het herstelproces versnellen en je prestaties verbeteren. 

HIIT IT met de juiste voeding

Als je aan HIIT training doet, is het belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten. Deze voedingsstoffen vind je voornamelijk terug in volkoren producten, mager rundvlees of kip, vis, noten, zuivelproducten, groenten en fruit. Voor de workout is het aangewezen om je maaltijd licht, maar voedzaam te houden. Een volkoren boterham met mager beleg, kwark met granola en stukjes fruit of een eiwitrijke smoothie zijn goede opties. Na de training is het belangrijk om te kiezen voor voedsel dat je lichaam helpt te herstellen. Voeding die rijk is aan koolhydraten en eiwitten werkt hierbij het beste. Goede opties zijn: kip, eieren, groenten, noten en zuivelproducten.  

De juiste voeding voor- en na je HIIT training zal helpen om je prestaties te verbeteren, betere resultaten te bereiken en het herstelproces te vergemakkelijken.  

Eiwitrijke voeding