Inhoud bewerken

HIIT training voor afvallen en (buik)vetverbranding

De zomer heeft ons alweer een tijdje verlaten. Waar je in mei strak in je vel lachend de zomer tegemoet ging, kun je nu wel huilen om al die tapaatjes die je op het terras achterover gedrukt hebt. Heel gezellig natuurlijk, maar je broeken liegen er niet om. Tijd om niet bij de pakken neer te gaan zitten en weer aan de slag te gaan. Uiteraard zo makkelijk mogelijk. En dat kan, HIIT is ideaal om die vetlaag meedogenloos te verbranden. Want als je wilt stralen als de zon, zal je eerst moeten branden als de zon! 

HIIT

HIIT zijn High Intensity Interval Trainingen van zo’n dertig minuten. Je wisselt hierbij explosieve oefeningen af met rust of minder intensieve oefeningen. De intervallen beginnen met zo’n 10 seconden tot 5 minuten intensief, afgewisseld met rustmomenten die korter zijn. Rustmomenten kunnen bestaan uit actieve rust, zoals lopen, of complete rust. De oefeningen variëren. Zo kan het al door simpelweg te sprinten, maar het kan ook met fietsen, cardio oefeningen thuis of touwtje springen. Het mooie aan HIIT is dat je in je hersteltijd calorieën blijft door verbranden, waardoor het ideaal is om af te vallen. Dit wordt de ‘Afterburn’ genoemd. Heerlijk toch, puffend op de bank nog even lekker door branden. 

De wet van vet

Je kent het wel, je buurman wilt zijn lovehandles kwijt, je collega haar zwaaiarmen en je broer zijn bierbuik. Vergeet het maar, we kunnen zelf helaas niet bepalen waar we vet verliezen. Dat is al bepaald, en moeten we ons dus overgeven aan de natuurwetten. Het heeft te maken met je bouw en waar het meeste vet in je lichaam wordt opgeslagen. Dus wil je vet verliezen uit cosmetische redenen? Dan staat je nog een verrassing te wachten. Wil je vet verliezen uit gezondheidsredenen of om lekker fit te zijn? Dan maakt het ook echt niet uit waar je het verliest, toch?  

HIIT effect

Bij HIIT gaan je stofwisseling en vetverbranding als een trein. Je behaalt dus sneller resultaat als het gaat om vetverlies. Door je HIIT te richten op cardio- en krachtoefeningen wordt zowel aan je conditie als aan je spiermassa gewerkt. Bij cardio intervallen wordt je hart getraind om sneller en meer bloed rond te pompen. Hierdoor kun je steeds langer doorgaan waardoor je een nog groter effect bereikt.  

Door intervallen, naast cardio, ook af te wisselen met oefeningen die gericht zijn op spierkracht, krijg je dikkere spierballen. Die dikke spierballen zorgen ervoor dat je lichaam ook weer meer energie gaat verbruiken, en dat is nou net wat we willen bij afvallen.  

HIIT en meer…

HIIT is één, maar het één kan niet zonder het ander. Natuurlijk spelen voeding en voldoende rust eveneens een belangrijke rol. Geef je lichaam tijd om te herstellen, geef je over aan de afterburn en vermijd stress. Stress is namelijk niet goed voor je vetverbranding. Je vetverbranding wordt hierdoor belemmert en krijg je weer meer trek in ongezond eten. Wederom blijkt dat stress dus echt zinloos is.  

Afvallen met HIIT zónder je voedingspatroon aan te passen, is als zout zonder peper. Ze vullen elkaar aan en zijn daardoor samen nóg beter. Vet verlies je door een tekort aan calorieën én beweging. Een tekort aan calorieën bereik je alleen door minder binnen te krijgen of meer te gaan verbranden. Zorg dat je gezond eet, vul je weekmenu aan met eiwitten voor spieropbouw maar honger jezelf absoluut niet uit! 

HIIT slow

Klaar om je zonden van afgelopen zomer te verbranden? Natuurlijk, want wie kan terrassen kan ook HIITTEN! Zeker omdat je waarschijnlijk sneller een HIIT training hebt gedaan dan een biefstukje hebt gegeten. Begin rustig aan en voorkom blessures of overbelasting. Heb je toch wel wat overgewicht of hier en daar wat lichte lichamelijke klachten? Laat je dan eerst adviseren of begin met HIIT onder professionele begeleiding, want er kunnen ook wat risico’s aan vast zitten. Denk maar alvast aan de zomer die komen gaat. (Ver)brand deze winter als de zon, en je gaat zonder twijfel de zomer weer lachend tegemoet. Dus aan het werk en succes!