Inhoud bewerken

Crossfit, Tabata, insanity en touwtje springen: zijn deze trainingsvormen ook HIIT?

Er bestaan veel soorten training die werken volgens het interval principe en hoog-intensief zijn. Denk maar aan: Crossfit, Tabata, Insanity of touwtje springen. Het lijstje is eindeloos en al deze soort sporten zijn een cardio intervaltraining van hoge intensiteit. Wil dit daarom zeggen dat Crossfit, Tabata, Insanity en touwtje springen allemaal directe vormen van HIIT (High Intensity Interval Training) zijn? Nee. Kunnen we deze sporten lichtjes aanpassen zodat ze wél onder de noemer van HIIT vallen? Ja! We leggen het je uit.  

Wat is HIIT?

Een HIIT of High Intensity Interval Training heeft als doel om zoveel mogelijk calorieën en vet te verbranden in een zó kort mogelijke tijd. De core business van High Intensity Interval Training is korte periodes van intensieve fysieke activiteit afgewisseld met korte periodes van lage intensiteit die je gebruikt voor rust en herstel. Omdat een HIIT training de meest intensieve intervaltraining is, neemt deze workout slechts 30 minuten van je tijd in beslag. Dat maakt van HIIT dé perfecte workout voor personen met een drukke levensstijl. 

 
Deze workout kan uitgevoerd worden met cardio- of fitnesstoestellen of losse oefeningen met je eigen lichaamsgewicht of extra gewichten. Je hebt de keuze uit een hele reeks verschillende oefeningen, waaronder jumping squats, push-ups, jumping jacks of crunches. Je kan ook cardio zoals fietsen, lopen of roeien integreren in je HIIT training. Mensen die zich regelmatig wagen aan een HIIT training hebben een betere cardiovasculaire gezondheid, verbranden meer vet, zijn sterker en hebben een beter uithoudingsvermogen, om maar wat voordelen te noemen.   

Wat maakt HIIT zo uniek?

Ondanks dat touwtje springen, Tabata, crossfit en insanity alle hoog-intensieve interval workouts zijn, kunnen we ze niet allemaal meteen onder de HIIT noemer plaatsen. Toch vertrekken deze sporten allemaal vanuit een korte, maar krachtige training van hoge intensiteit gevolgd door korte periodes van rust. Ook zijn bovenstaande sporten alle ontwikkeld om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en calorieën te verbranden. Deze trainingen hebben elk hun eigen karakter en zijn niet allemaal directe vormen van HIIT training. Zo is de trainingsduur soms te lang, de intensiteit te laag of worden er andere oefeningen uitgevoerd. Dat maakt dat deze sporten niet direct onder de noemer van High Intensity Interval Training passen, maar er wel sterk bij aansluiten. Daarom is het, mits enig bewustzijn van de verschillen, wél mogelijk om deze sporten te integreren in je HIIT training. We vertellen je hoe je dit doet! 

Zó transformeer je andere intervaltrainingen in HIIT

De meeste intervaltrainingen van hoge intensiteit lijken erg op een HIIT training. Met enkele kleine aanpassingen transformeer je sporten zoals insanity, touwtje springen, crossfit en Tabata moeiteloos in een HIIT training. 

Tabata

We starten met Tabata, aangezien Tabata -in tegenstelling tot de andere trainingsvormen in deze blog- een schoolvoorbeeld is van een High Intensity Interval Training (HIIT). Deze trainingsvorm werd in 1996 ontwikkeld door Dr. Izumi Tabata en is een korte, intensieve training van hoge intensiteit.   
Bij Tabata voer je een reeks oefeningen uit gedurende 20 seconden, gevolgd door 10 seconden rust. Dit doe je 8 keer om dan een volledige minuut uit te rusten. Daarna begin je aan een volgende reeks oefeningen en volg je hetzelfde principe.  

Tabata kan variëren in rustperiodes, intervallen, oefeningen en duur, net zoals andere soorten HIIT trainingen. We kunnen dus concluderen dat Tabata een intervaltraining is die een korte en intensieve inspanning vergt, waardoor het een vorm van HIIT is. 

Touwtje springen

Touwtje springen of ropeskipping is een intervaltraining van hoge intensiteit waarbij je tijdens het touwtje springen verschillende oefeningen uitvoert. Het is een geweldige manier om je fitheid te verbeteren, vet te verliezen en je spieren te versterken, maar is het ook een High Intensity Interval Training? Ja, als je een aangepast schema volgt kan touwtje springen of ropeskipping zeker en vast onder de categorie HIIT passen.  

Net zoals bij Tabata, kan je de methode van 20 seconden intensief bewegen, gevolgd door 10 seconden rust gebruiken. Een reeks oefeningen kan bijvoorbeeld bestaan uit: normaal springen, springen op één been, springen met opgetrokken knieën of achteruit springen.  Voer elke oefening 20 seconden uit, gevolg door 10 seconden rust en doe dit 8 keer. Daarna kan je één minuut rust nemen en begin je opnieuw tot je 30 minuten bewogen hebt. Het fijne aan HIIT is dat je variatie in de training kan brengen door ook andere oefeningen toe te voegen. 

Crossfit

Crossfit bestaat sinds de jaren ‘90 en is een populaire trainingsvorm die oefeningen van verschillende disciplines zoals bijvoorbeeld krachttraining, cardio en atletiek combineert. Deze oefeningen worden op hoge intensiteit uitgevoerd, maar crossfit onderscheid zich van andere sporten omdat de oefeningen functioneel moeten zijn. Hiermee bedoelen we: klimmen, duwen, rennen, springen, trekken, gooien, enzovoort. Tijdens de training wordt er ook gebruik gemaakt van (zware) objecten zoals: dumbells, kettlebells, zandzakken of een klimrek. Crossfit is intensieve full body workout waarmee je snel en effectief calorieën verbrandt. 

HIIT en crossfit hebben een aantal zaken gemeen met elkaar, maar de twee trainingsvormen zijn niet hetzelfde. Crossfit is een korte, krachtige en intensieve trainingsvorm die zich op meer aspecten focust dan je met HIIT kan aanraken. Een volledige crossfit workout focust en traint op: energie, kracht, weerstand, flexibiliteit, snelheid, nauwkeurigheid, balans, coördinatie, behendigheid en uithoudingsvermogen. Een HIIT training heeft andere en meer beperkte uitgangspunten. Ook zien de trainingsschema’s er anders uit. Het is uiteraard wel mogelijk om bepaalde elementen van crossfit te integreren in je HIIT training. 

Insanity

Het woord insanity zegt het zelf al: deze trainingsvorm belooft je pure waanzin. Insanity is een intervaltraining die bestaat uit 8 verschillende oefeningen die je dagelijks uitvoert gedurende 60 dagen. Per oefening krijg je 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk herhalingen te doen. Tussen de oefeningen neem je telkens een korte rustpauze. Deze trainingsvorm past daarom gedeeltelijk onder de categorie van HIIT. Het grote verschil is dat je HIIT langdurig kan blijven doen, terwijl insanity na 60 dagen afgrond is. 

Eindeloze variatie

Alle bovenstaande sporten hebben raakvlakken met High Intensity Interval Training. Zolang je bewust bent van wat HIIT precies inhoudt, is het mogelijk om bepaalde elementen van andere intervaltrainingen te integreren in jouw persoonlijke HIIT training. Dat maakt van HIIT een leuke workout, want je kan eindeloos variatie toevoegen aan je training!